O víně

Žádný jiný nápoj (s výjimkou piva) se netěšil a netěší takové pozornosti lidstva, jako zkvašený mošt získaný z révy vinné. Když se řekne „zkvašený mošt“, nijak zvlášť libozvučně to nezní. Ale ve skutečnosti se za tímto označením skrývá „nápoj bohů“ – na tomhle vzletném označení vína se vzácně shodnou vlastně všechny země a kultury, které s ním mají co do činění. Čím je víno tak mimořádné? Je to pro jeho chuť, v níž lze objevovat nové a nové lahodné tóny, pro jeho vůni, jiskřivou barvu slunce, pro jeho schopnost povznést člověka nad malichernosti a starosti všedního dne? Nepochybně od všeho něco. Víno je prostě fenomén. Ale také věda – počínaje pěstováním, sklizní, přes výrobu, zrání, skladování až po konzumaci samotnou. Poodhalit něco málo z toho, co se odehrává na vinohradu i ve vinném sklepě předtím, než se víno dostane na náš stůl, se pokusí tento průvodce. Poradí vám také, jaké víno vybrat pro tu či onu příležitost, jak víno správně skladovat, i třeba to, jak se nedopustit základních chyb při jeho podávání. A protože jde především o turistického průvodce, zavede vás nejen obrazně do světa vína, ale i „za vínem“ – na moravské i české vinice, do sklepů a sklípků, zkrátka všude tam, kde se u nás pěstuje a vyrábí to nejlepší víno, jaké dokáže poskytnout půda této země a um zdejších vinařů.

Víte, že…

Samotný pojem víno pochází z latiny, ze slova vinum. Problematika pěstování vinné révy a výroby vína je natolik rozsáhlá a komplexní, že se postupně vyvinul celý vědní obor zabývající se vínem – enologie.

Fotogalerie

Visit Víno - foto 6
Visit Víno - foto 5
Visit Víno - foto 3
Visit Víno - foto 9
Visit Víno - foto 4