Mikulovská vinařská podoblast

Příhodné klima, mimořádná skladba půd a pracovití lidé – to jsou okolnosti, které daly vzniknout zřejmě nejznámější vinařské podoblasti u nás.

V regionu, dnes označovaném jako mikulovská vinařská podoblast, jejímž centrem je (jak název napovídá), město Mikulov, se objevily první zmínky o pěstování révy vinné na našem území vůbec – a sice v oblasti Pálavy. Charakteristické pro tento region jsou unikátní přírodní podmínky, jež umožnily vznik mimořádných viničních tratí. Typickými odrůdami pro tuto podoblast jsou Ryzlink vlašský, Veltlinské zelené a Sauvignon, což jsou odrůdy, jimž vyhovují zdejší vápenité půdy, jíly a písky. Více než tisíc let trvající tradice pěstování révy se nevyhnutelně promítla i do zdejší kultury a života lidí.

Mikulovská podoblast vyjádřená v „číslech”: celková rozloha: 4 737 ha vinic (25,3 % vinic ČR) a 30 vinařských obcí. Nejpěstovanější odrůdy: zejména bílá vína – Sauvignon, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský. Červená vína zastupuje hlavně Svatovavřinecké, Frankovka a Cabernet Sauvignon.

Jak bylo uvedeno, centrem oblasti je již po staletí město Mikulov, o což se zasloužily i mocné rody LiechtensteinůDietrichsteinů, kteří vinařství, jež pro ně bylo přirozeně významným zdrojem příjmů, všemožně podporovali.

 

Vinařství Reisten

 

Vinařství Šoman

 

Vinařství Tichý

 

Vinařství Valtické podzemí

 

Vinařství Vavříček

 

Vinařství Volařík Mikulov

 

Vinařství Zámečník

 

Mikrosvín Mikulov

 

Rodinné vinařství Baláž

 

Vinařství Filip Mlýnek

 

Vinařství Gotberg

 

Vinařství Hlaváč

 

Vinařství Kadrnka

 

Vinařství Kern

 

Vinařství Kolby

 

Vinařství Lednice Annovino

 

Vinařství Martin Šebesta

Mikulovská vinařská podoblast